Latarbelakang green backgorund  yellow backgorund  blue backgorund  pink backgorund  Default Font Default  Warna Font Merah  Biru  Hijau Font Style Arial Tahoma San Serif    |    Kecilkan Saiz Huruf   Besarkan Saiz Huruf    |   Sokongan Suara W3C W3C Bantuan petalaman
       Lupa Katalaluan
W3C Panels
E-Mail
 
logo_head

W3C PENGGUNA KURANG UPAYA


Laman ini menyediakan kemudahan capaian untuk Orang Kurang Upaya(OKU). Tujuan capaian W3C adalah untuk membantu golongan Orang Kurang Upaya (OKU) dan warga emas. Laman Web Pejabat Pembangunan Persekutuan Negeri Pahang amat prihatin terhadap golongan tersebut dan telah menyediakan kemudahan supaya mereka dapat melayari portal ini. Laman Web Pejabat Pembangunan Persekutuan Negeri Pahang telah menyediakan kemudahan seperti berikut :


(1) PENGGUNA CACAT PENGLIHATAN

Cara 1:
Sila gunakan pembaca text yang disediakan pada bahagian atas laman ini untuk dengar suara. Sokongan Suara W3C
Kemudahan pembaca text (text reader) menjana suara secara automatik sebagai alternatif kepada pengguna cacat penglihatan dimana mereka boleh mendengar dengan jelas isi kandungan yang ingin disampaikan.

Semasa melayari laman ini, anda akan menemui ikon pada bahagian kandungan/artikel tersebut. Klik padanya dan satu tetingkap baru akan muncul. Sila tunggu sebentar sementara laman tersebut sedang di'load'. Anda boleh mendengar suara pembaca teks sejurus selepas ianya selesai dijana. Sila pastikan "speaker" komputer anda tidak berada dalam keadaan "mute".

Sila ambil perhatian bahawa ini ialah sebuah aplikasi luaran dan dihos pada pelayan luaran serta merupakan perkhidmatan yang disediakan secara percuma. Masa menunggu akan menjadi lebih lama sekiranya teks yang hendak diproses lebih panjang. Sila ambil perhatian juga, bahawa sebutan yang terhasil tidaklah sesempurna ucapan manusia dan buat masa ini ia hanya menyebut perkataan Bahasa Inggeris dengan betul.


Cara 2:

Menggunakan IE Page Reader.

Langkah 1: Muat turun MS Speech API. Jika anda menggunakan Windows 2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini.

Langkah 2: Muat turun speech engine. Speech engine adalah 'suara' seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain. - Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini, sila klik di sini.


(2) PENGGUNA BUTA WARNA
Sila pilih warna daripada seleksi warna yang diberikan iaitu Merah, Hijau dan Biru. Merah  Biru  Hijau
Untuk ubah ke tetapan asal, klik Default


(3) PENGGUNA WARGA TUA
Pengguna boleh memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil. Kecilkan Saiz Huruf Besarkan Saiz Huruf


 

 

 

 

Penafian : PPPN Pahang tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian disebabkan penggunaan maklumat dalam laman ini.
[Paparan Terbaik resolusi 1024 x 768 [IE 7.0++/Firefox/Google Chrome/Safari/Opera]