Latarbelakang green backgorund  yellow backgorund  blue backgorund  pink backgorund  Default Font Default  Warna Font Merah  Biru  Hijau Font Style Arial Tahoma San Serif    |    Kecilkan Saiz Huruf   Besarkan Saiz Huruf    |   Sokongan Suara W3C W3C Bantuan petalaman
       Lupa Katalaluan
W3C Panels
E-Mail
 
logo_head

LAMAN BANTUAN


Penerangan makna ikon pada Laman Web Pejabat Pembangunan Persekutuan Negeri Pahang seperti berikut :


(1) Pilihan tema warna (Pengguna Buta Warna) Merah  Biru  Hijau

(2) Pilihan tetapan asal Default

(3) Pilihan saiz font besar atau font kecil (Pengguna Warga Tua) Kecilkan Saiz Huruf Besarkan Saiz Huruf

(4) Ikon dengar suara (Pengguna Cacat Penglihatan) Sokongan Suara W3C

(5) Laman W3C pengguna kurang upaya W3C

(6) Laman bantuan Help

(7) Versi bahasa English  atau Malay

(8) Dokumen dibuka menggunakan perisian sokongan Adobe Reader. pdf icon

(9) RSS Rss

1) RSS ialah acronym kepada Really Simple Syndication RSS Rich Site Summary yang membenarkan anda membuat sindikasi berita atau sebarang maklumat dalam laman web.
2) RSS merupakan cara yang paling mudah untuk berkongsi dan memaparkan tajuk berita dan maklumat pada laman web.
3) RSS merupakan format sindikasi berasaskan XML (Extensible Markup Language) untuk paparan maklumat.

Langkah-langkah Installasi RSS Reader :

Langkah 1. Jika anda tidak pernah menggunakan RSS Reader, tidak menggunakan Windows 2003 atau Windows XP, muat turun dan install Microsoft .NET framework (What is Microsoft .NET framework?) Cara yang paling mudah adalah dengan melakukan Windows update atau lawati Microsoft How to Get the .NET Framework 1.1

Langkah 2. Muat turun RssReader 1.0.88.0 rssreader.zip atau rssreader.exe.

Langkah 3. Install RssReader. Jika anda memuat turun versi .zip unzipkan fail ini (menggunakan program WinZip) dan run setup.exe. Jika anda memuat turun versi .exe klik run.

Langkah 4. Lihat pada pautan ini Versi RSS dalam laman web PPPN Pahang. Letakkan cursor tetikus pada pautan di atas (dalam laman web PPPN Pahang), klik kanan butang tetikus dan pilih "Copy Shortcut". Buka perisian RssReader, pergi pada add(+) channel/feed, klik kanan butang tetikus, "paste" url dan tekan ok. Maklumat lanjut penggunaan RssReader boleh diperolehi di http://www.rssreader.com.

Kenapa menggunakan RSS Reader ?

RSS direka untuk memaparkan maklumat pilihan tanpa memerlukan pengguna untuk masuk ke laman web tersebut bagi mendapatkan berita terkini. Dengan menggunakan RSS feed anda dapat mengetahui maklumat terkini pada laman web dengan lebih pantas menggunakan RSS aggregator (Laman atau program yang mengumpul dan menyusun RSS feed) secara percuma.

RSS membekalkan data dalam bentuk yang kecil dan masa capaian yang pantas di mana ia boleh digunakan dengan mudah pada perkhidmatan telefon bimbit atau PDA.

RSS adalah percuma dan cara yang mudah untuk mempromosi laman anda dan isi kandungannya tanpa perlu mengiklan.


 

 

 

 

 

 

Penafian : PPPN Pahang tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian disebabkan penggunaan maklumat dalam laman ini.
[Paparan Terbaik resolusi 1024 x 768 [IE 7.0++/Firefox/Google Chrome/Safari/Opera]